Homepage » meer info » blog » Wat is een virus?

Wat is een virus?

Hoe valt een virus ons aan? Hoe kan het ons doden? En hoe vermenigvuldigt het zich?
Dat doet het allemaal niet! Een virus leeft namelijk niet.

Vergelijk het eens met een virus op je computer, die leeft ook niet, maar kan wel degelijk bestaan in je computer. Zo ook een virus in ons. Het bestaat omdat het in onze cellen kan bestaan.
Ik zal het uitleggen, want dit is een gedeelte van de medische informatie, die de sleutel vormt tot het ‘weten wat te doen’ bij deze pandemie.

Al vanaf de eerste ontdekking zijn we naar virussen gaan kijken als zijnde vernietigers van ons leven, als levende moordenaars. Maar omdat ze zo ongelofelijk klein zijn, konden we ze niet waarnemen. Pas sinds we de ‘Electric Scanning Microscope’ hebben uitgevonden zijn we in staat om een virus waar te nemen en te onderzoeken.

Wat is een virus?
Als we kijken naar ons DNA dan bestaat dit uit twee strengen met genetische informatie die gecodeerd op die strengen aanwezig is. Eén zo’n streng noemen we RNA. In onze cellen wordt ons RNA gekopieerd en gebonden tot nieuw DNA. Hierdoor kunnen nieuwe cellen ontstaan met dezelfde genetische informatie. Elke cel is dus identiek qua genetische informatie, alleen de verschillende mogelijkheden van deze codering (aan/uit) op de RNA strengen bepaald de functie van die cel.

Een virus, en in dit geval het COVID-19 virus,  is een RNA (roze streng aan de binnenkant) met allemaal uitsteeksels, de zogenaamde spikes (gele 'handjes') Hiermee kan het virus zich vastzetten aan de cel. Aangezien het een RNA streng is gaat de cel deze kopiëren en binnen no-time verlaten honderden kopieën hiervan de cel. Het virus zelf is dus ‘alleen maar’ het RNA, het kopiëren gebeurt in onze eigen cellen, met ons eigen materiaal.

Daarnaast is het zo dat, onder invloed van een bepaald eiwit, (als dit bij het virus komt), een stukje van die ‘spikes’ op het RNA wordt afgeknipt. Hierdoor is het RNA nog sneller te kopiëren. Dit eiwit bevindt zich onder andere in onze longen. Vandaar dat wij ernstige longontsteking kunnen krijgen door dit virus. Het virus kan zich echter in bijna elke cel in ons lichaam nestelen en gekopieerd worden.

Onze reactie
Ons immuunsysteem ziet gelukkig deze kopieën als vijand en gaat de strijd aan om het uit ons lichaam te verwijderen. Dit kost energie. Heel veel energie. 
De ene persoon kan dit proces met zijn immuunsysteem sneller en effectiever aanpakken dan de ander. Zodra de uitbraak van kopieën te groot wordt, treden beschadigingen op in het weefsel waar het zich bevindt en in het ergste geval is het proces te sterk voor de persoon, die dan overlijdt.

Het RNA blijft niet lang intact buiten zijn gastheer (wij). Het kan niet sterven omdat het niet leeft. Net als een virus op de computer ellende geeft, maar zonder computer er niet meer is. Verspreiding vindt dus alleen plaats op korte afstand en binnen korte tijd.

Afstand houden is dus fundamenteel om verspreiding tegen te gaan.

Deze toestand brengt echter voor veel mensen onzekerheid, angst en dus stress.
En dan is zeggen Zorg voor een gezond immuunsysteem wel heel makkelijk gezegd.
Maar hoe werkt dat dan? Daarvoor gaan we eerst kijken wat stress doet in ons lijf.

Wat doet die stress in jouw lijf? 
Op een stress prikkel komen er allerlei signalen die je lijf voorbereiden op een actie. Er worden hormonen en neurotransmitters aangemaakt, de vaatwanden reageren, je adembeweging reageert. En dat is dus allemaal heel gunstig. Het brengt een sneeuwbal effect teweeg om te zorgen dat jij de stress aankan. 
Ja zeker, voor een tijdelijke actie. Maar stel nou dat die stress situatie aanhoudt. Jouw lichaam blijft dan functioneren alsof er continu een actie gevraagd wordt.
Het sneeuwbal effect

Zoals gezegd worden elke dag vele nieuwe cellen aangemaakt. Deze cellen zijn het duplicaat van hun voorganger.
Een kopie van ons gezonde RNA. Dus cellen met “stress-modus aan” worden in die toestand gekopieerd en de nieuwe cellen beginnen in deze stress-aan stand. 

“Ons hele systeem komt in een andere toestand, omdat er schakelaars aan blijven staan, die normaal gesproken ook weer uit gaan”

En helaas kun je vaak de stress buiten jou niet wegnemen. Dus de situatie waar je in zit verander je niet 1, 2, 3. Dus wat moet je hier nou mee? 
Je kan niet tegen je cellen zeggen: “Hou daar eens mee op. Ik wil die stress-respons niet meer” Maar hoe werkt het dan wel?

Neem de regie in handen
Wel, jij hebt de mogelijkheid om elke dag opnieuw dit sneeuwbal effect te neutraliseren. Dus dat je de prikkel die de sneeuwbal aan het rollen brengt in jouw systeem kan resetten. Klinkt mooi hè, en het is nog veeeel simpeler. Jij staat aan het stuur van deze grote reactie die onbewust in jouw plaatsvindt. Ja, je leest het goed. Deze stress respons zit in jou en is onbewust en toch kan jij hem beïnvloeden.

Telkens opnieuw kan jij deze reactie neutraliseren, zodat de hormoonproductie, de neurotransmitterstoffen, de vaatwanden, je adembeweging en zelfs de samenstelling van de moleculen in de cellen weer in een relaxmodus komen... Alles in jou weer even tot rust kan komen. Gewoon weer even terug naar af. Reset jezelf.

Hoe dan?
Het is dus zoals gezegd heel simpel. Herinner jij je het vorige blog... over de waardering voor je cellen, het gezien worden?
Zodra jij voor jezelf voor het slapen gaan 15 minuten de tijd neemt om te gaan zitten (of staan of liggen) en de aandacht naar binnen in jezelf te richten, te glimlachen naar jezelf en dankbaarheid te voelen voor alle cellen die in jouw lijf hun werk doen, voor jou.
Dan neemt de stress-reactie af. Dat is alles.


15 minuten, aandacht in jezelf, glimlach erbij en voel dankbaarheid en waardering voor jouw eigen cellen


Maar ja, 15 minuten lang… kan jij dat? Gun jij jezelf dit.

Het is best lastig om 15 minuten lang de aandacht in jezelf gericht te houden. Die aandacht dwaalt af. En daar zit hem vaak de kneep…

Maar wat heb je te verliezen als je het probeert?
Oefening baat kunst.
Begin gewoon eens, doe het een paar keer en merk wat het met je doet. Of je de aandacht steeds beter kan vasthouden in jezelf. Of het interessant genoeg is om binnen te blijven met je aandacht.

Gewoon zijn in het nu. Ik zit hier, ik doe niks, ik neem mezelf waar,
ik heb geen oordeel maar neem waar. Ik ben. 
Net als de natuur, de boom, de zon.

De hormoonproductie verandert, neurotransmitter-productie verandert, je vaatwanden reageren, en je cellen krijgen de opdracht om weer terug te keren in de ruststand. De schakelaars gaan weer op ‘uit’. En jij merkt er weinig van…
Of toch…

Je adem verandert… er komt meer rust, meer stilte, meer licht, meer ruimte, meer plek voor jou, in jou.
En dit verminderd angst, geeft vertrouwen, versterkt het immuunsysteem, verbeterd de gezondheid en bevordert het gevoel tegen de stress bestand te zijn. Je krijgt weer grip op jouw leven.

Dus 15 minuten deze aandacht voor jezelf met een glimlach en dankbaarheid. Dat hebben je cellen, hormonen en andere acties nodig om aan de top van het sneeuwbal-effect weer tot rust te komen. Bijkomend voordeel is dat jij misschien wel dieper slaapt en meer uitgerust wakker wordt.

En mocht de stresssituatie de volgende dag gewoon doorgaan... jij hebt je lichaamsreacties gereset. De beginsituatie voor die dag is anders dan de dag ervoor. En zodra de onbewuste reactie op stress weer aangezet wordt kunnen de cellen vanuit een krachtiger punt starten.

Natuurlijk ben je de gevolgen van dat gehele sneeuwbal-effect nog niet kwijt na de eerste 15 minuten. Maar stel je eens voor hoe jij een sneeuwbal-effect kan creëren door deze positieve reactie in gang te zetten. Elke dag opnieuw breng je meer en meer rust aan en komen je cellen meer en meer in de neutrale stand terecht.

Dát sneeuwbal-effect kan jij bewerkstelligen.


Dus stel je eens voor hoe het zou zijn als je een week lang elke dag 15 minuten lang de aansturing van dat effect neutraliseert. Of 3x per dag? Een maand lang… Terwijl je de situatie om je heen niet eens hebt veranderd, gaat jouw lichaam toch meer ontspannen en met meer rust reageren en functioneren. Krijgen de organen weer rust, komen alle systemen in jouw weer in balans  en kunnen de spieren zich weer ontspannen... Heerlijk toch.

En mocht er dan in jou een “aanval” komen van RNA deeltjes die zich in jou willen vermenigvuldigen…
dan is jouw lijf ontspannen, energiek en met een krachtiger immuunsysteem om dit aan te pakken en te verwijderen.
Dan ben jij sterker en meer voorbereid. 

Voor wie meer wil weten over stress, emoties en de reacties in ons lichaam... 
Er is een prachtig boek van Dr. Pierre Capel, Emeritus Hoogleraar experimentele Immunologie. Het emotionele DNA. (klik op het boek voor meer informatie hierover)


Blijf gezond en in beweging.
Inge


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Friedy Wisselink
6 maanden geleden

Mooi omschreven, Inge. Ik ken het verhaal vanuit de “Amerikaanse hoek”, Joe Dispenza, Bruce Lipton, Lynn McTaggert enz. en de Japanner Emoto. Wij zijn veel krachtiger en tot veel meer in staat wat onze gezondheid betreft dan de meesten van ons voor mogelijk houden. Fijn dat je het vanuit jouw visie en kennis onder de aandacht brengt.

Trees
2 maanden geleden

Bericht met heel veel interesse gelezen en zie veel raakvlakken met jouw lessen over innerkracht waar ik veel aan heb en waardoor ik innerlijk sterker ben geworden...