Blogopmaak

Voorbij de dualiteit

Inge Neijenhuis • dec. 17, 2023

Dualiteit is overal en nergens

Iemand zei een keer tegen mij…

“Als je voorbij de dualiteit kunt kijken gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dan zal je op een dieper level voelen dat je leeft. Hoe wondervol het leven is en hoe eenvoudig de complexiteit van het leven is.”


Deze woorden klinken nog dagelijks in mijn hoofd. Want dualiteit is toch echt iets van deze wereld, deze tijd ook. Ik en jij, ons gezin en daarbuiten, Nederland in Europa… En toch, toen ik meer en meer me verdiepte in het verder kijken, of beter gezegd, dieper te kijken, kwam er steeds meer zicht op deze eenheid. Deze diepere gewaarwording van bewegingen… immers, alles is beweging.


Ik ga proberen je iets duidelijk te maken over deze eenvoud van complexiteit, 'voorbij de dualiteit'

Door er woorden aan te geven die het voorstellingsvermogen prikkelen, een begrijpelijk beeld maken in ons hoofd. 

Wij hebben namelijk een beeld nodig bij van alles, juist zodàt het voor-stel-baar wordt.
Je kent vast wel de uitdrukking:
'Zo vloeibaar, vervormbaar, zacht, meegaand als water'. en: 'Zo hard, krachtig, sterk als beton'.

Om maar een voorbeeld te geven. Hierover gaat niemand in discussie of dat wel zo is.


Als je voorbij de dualiteit kunt kijken gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dan zal je op een dieper level voelen dat je leeft. Hoe wondervol het leven is en hoe eenvoudig de complexiteit van het leven is.”

Wat nou als ik je vertel dat er zoiets bestaat als twee-in-één. Dat iets zo vloeibaar kan zijn als water en tegelijkertijd zo hard als beton. Kan je dit bevatten?

Laten we eens kijken naar deze video. Die heb ik gemaakt op een school om kinderen te laten ervaren dat onze ideeën over de werkelijkheid niet altijd hoeven te kloppen. Dat als je met een open mind naar situaties kan kijken je jezelf kan verrassen en er wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Dat er meerdere kanten aan een verhaal zitten die allemaal waar zijn. Tegelijkertijd.



Stel dat er twee mensen tegenover elkaar zitten. De ene slaat hard op deze stof en beweerd bij hoog en laag dus dat er een stof in de schaal zit die zo hard is als beton. En terecht. Maar stel nu dat de ander er zacht en voorzichtig ingaat. Die beweerd dan net zo stellig dat de stof vloeibaar en zacht is. Ook deze persoon heeft 100% gelijk.


Het is dus maar net hoe je de stof benaderd. Maar de stof is gewoon zichzelf. Die reageert op de actie van de omgeving. Kijk je van één kant, dan is het hard, van de andere kant zacht. Maar de stof zelf is gewoon zichzelf, voorbij de dualiteit van hard-zacht.

Kracht versus licht bewegen

Ons gewrichtsvocht
In ons lijf bevinden zich stoffen die deze bijzondere eigenschap hebben. Ons gewrichtsvocht.
Stel je nu eens voor dat wij alleen maar hard en stevig met onszelf omgaan. Niet zeuren, kiezen op elkaar en doorgaan. Harde krachtige bewegingen, dag in dag uit. Dan veranderd de eigenschap van deze stof langzaam aan naar meer hard en minder zacht. Anders gezegd; de balans verschuift steeds meer waardoor de zachte kant minder nodig is. Er gaat meer vocht uit en uiteindelijk is er een stof die teveel hard is en te weinig meer zacht kan zijn. Niet erg, want dat is afgestemd op de functie. Namelijk, het wordt alleen maar benaderd om hard te zijn.

 

Hetzelfde gebeurt als je alleen maar met zachtheid beweegt. Nooit geen krachten en stevigheid nodig hebt.
Te veel alleen maar zacht, voorzichtig, traag maakt dat de stof te zacht wordt en de krachtige kant om te reageren, indien toch nodig, verdwijnt meer en meer.


Beide kanten van het geheel

Het is dus van belang om beide kanten van het geheel te blijven benaderen. Om daadwerkelijk beide kanten te blijven zien en gebruiken, zodat de kwaliteit van de stof (ons lijf) optimaal blijft. En wij dus optimaal kunnen blijven functioneren in steeds veranderende situaties.

En dat is nou precies onze uitdaging. Blijf alles van beide kanten zien, zodat de in dit voorbeeld gewrichts-vloeistof gewoon de stof kan zijn.  En onze gewrichten optimaal kunnen functioneren, omdat deze stof zowel beweeglijk als krachtig is. Voorbij de dualiteit... Het is.


Zelf ervaren?
Wil je hier meer mee? En zelf mee aan de slag? Dat kan. We hebben afgelopen maanden op deze manier bewogen en gekeken naar onszelf. Van beide kanten en dan voorbij de dualiteit. Praktisch, simpel en logisch. Maar ook diepgaand, verrassend en verbazend. Liefdevol en confronterend. De lessen zijn voor iedereen te doen die interesse heeft in dit onderwerp en zichzelf eens anders wil beleven/bekijken/benaderen.


Van deze serie zijn opnames (16x MP3) gemaakt waarvan je hieronder het thema vindt. Op verzoek stuur ik ze je toe, want ze zijn voorlopig alleen via deze blog beschikbaar. En natuurlijk kan je me tussendoor mailen met je verhaal en reacties.


Ja, ik heb interesse en mail je

16 heerlijke lessen om dit onderwerp in je eigen tempo en tijd te beleven.

'Voor en achter'. (4x)

Zijn dit twee kanten? Is dit één geheel? Als ik voor iets doe, wat doet dan achter? En zijn ze even vrij en beweeglijk? Wat maakt het voor verschil als je achter beweegt, achter met je aandacht bent... Verandert er dan iets? In mij, in mijn beleving, in mijn beweging?


'Links en rechts' (4x)

Wat gebeurt er als links of rechts meer aandacht krijgt? Wat verandert er in de kwaliteit van een beweging als je focus veranderd, je aandacht, je intentie? En hoeveel eigenheid mag elke kant hebben? Je gaat dieper dan alleen fysiek. Met een bewustwording van jouw patronen, jou omgang met jezelf, met het in beweging brengen en richting geven van jouw lijf en leven. Maar bovenal genieten en spelen met de mogelijkheden die ontstaan als jij je blik veranderd. Verrijkt door beide kanten te zien van het geheel.


'Binnen en buiten' (8x)

Waar bewegen wij heen? Van waaruit bewegen wij? Maakt het verschil of er van binnen iets in beweging komt of in de buitenwereld? Bewegen wij van buiten naar binnen of is het juist andersom? Maakt het verschil? Of is dit één geheel en zit het verschil alleen in onze beleving? Wat maakt het zo complex? Of is het juist heel eenvoudig? Laat je leiden door je nieuwsgierigheid en speel met de mogelijkheden.

Terug naar het overzicht
door Inge Neijenhuis 23 feb., 2024
Als je kunt zijn verbeter je de kwaliteit van jezelf, van je functioneren en daardoor vanzelf jouw eigen omgeving. Het is zo eenvoudig. Iedereen kan het. Dus wat weerhoudt jou? Leer ZIJN in 1 minuut.
door Inge Neijenhuis 24 aug., 2023
Wat maakt de Feldenkrais methode zo uniek? Zo anders dan alle andere beweegvormen?
door Inge Neijenhuis 06 mei, 2023
De grens tussen iets en niets
door Inge Neijenhuis 07 mrt., 2023
Vertrouwen hebben... Verlangen naar... of vasthouden aan...
door Inge Neijenhuis 03 feb., 2023
Het is wat er is, en zo is het goed
door Inge Neijenhuis 17 dec., 2022
Over keuzes maken... soms lijkt het of je geen keuze hebt.
door Inge Neijenhuis 28 okt., 2022
30 jaar Bewust-Bewegen Nog even en het is zover. Dan bestaat Bewust-Bewegen 30 jaar. En dat ga ik vieren. Een heel jaar lang. De ideeën bruisen al een tijdje en er ontstaat al van alles, in mijn hoofd, maar ook in vorm en op papier. En toen had ik een gesprek met Patty. Mijn tekst-, website-, meedenk-tank. "Ja Inge dat zijn allemaal leuke ideeën, maar is dit nou speciaal? Is dit iets waar je het etiket 'jubileum' op plakt? Of zou je dit anders ook gedaan hebben?"
door Inge Neijenhuis 05 mrt., 2022
Gezond blijven in tijden van stress. Een simpele oefening voor iedereen om je brein en lichaam beter tegen langdurige stress te beschermen. Begin meteen en ervaar het zelf. Het duurt maar 10 minuten.
door Inge Neijenhuis 21 mei, 2021
Ademen
door Inge Neijenhuis 14 mei, 2021
'Bewegen met Innerkracht' is dichtbij jezelf blijven in deze tijd...
Meer posts
Share by: