Feldenkrais

Dr. Moshe Feldenkrais

Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) emigreerde op jonge leeftijd vanuit Rusland naar het toenmalige Palestina. In de jaren ’30 van de vorige eeuw studeerde en werkte hij in Parijs. Hij voltooide daar zijn ingenieursstudie machinebouw en elektrotechniek, en promoveerde in de toegepaste fysica aan de Sorbonne.


In deze Europese periode raakte hij geïnteresseerd in judo en was een van de eerste Europeanen die de zwarte band behaalden. Ook speelde hij voetbal. Daarbij liep hij een ernstige blessure op. Om een riskante operatie te ontlopen, richtte hij zijn aandacht op het menselijke bewegingsapparaat. Hij ging ervan uit dat iets in zijn bewegingen deze blessure had veroorzaakt. Hij onderzocht de principes van het bewegingsapparaat door in kaart te brengen wat er precies gebeurt wanneer een mens slechts een hele kleine beweging maakt. Door dit onderzoek verbeterde Feldenkrais zijn kinesthetische waarneming.

Dr. Moshe Feldenkrais (Rusland 1904 - Israël 1984) is de grondlegger en naamgever van de methode. Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, zelf waarnemen en voelen.

Hij onderzocht de invloed van de zwaartekracht op het menselijk bewegen; hij onderzocht wat de invloed is van bijvoorbeeld familiestructuren, omgeving, afkomst en scholing op de ontwikkeling. Daarnaast observeerde hij de bewegingsontwikkeling van baby’s en kinderen en maakte talloze lessen die gebaseerd zijn op die bewegingsontwikkeling.
In die lessen onderzoek je, geheel op eigen tempo en wijze, je spieren, botten en het zenuwstelsel via het aandachtig maken van kleine bewegingen. Door die aandacht word je je bewuster van het functioneren van je bewegingsapparaat.


Moshe Feldenkrais ging uit van het menselijk potentieel; het denken, handelen en bewegen van de mens komt overeen met zijn wensen en behoeften. Het beeld dat je als mens van jezelf hebt, is gevormd door je manier van bewegen, voelen, denken en gewaarworden. Ieder van ons heeft daarin zijn eigen unieke geschiedenis. Wanneer je iets verandert in de bewegingen, verandert ook het denken, voelen en handelen.


De methode Feldenkrais beïnvloedt dus het zelfbeeld via de bewegingen.

“Movement is life. Life is a process.

If you improve the quality of the movement you improve the quality of life itself.”

– Dr. Moshe Feldenkrais

Feldenkrais bewegingen zijn dus géén Feldenkrais oefeningen

Feldenkrais gaat uit van de eenheid van lichaam en geest: een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, zelf waarnemen en voelen. We spreken binnen de Feldenkrais methode dan ook heel bewust niet over Feldenkrais oefeningen, omdat hiermee meestal een herhaling van eenzelfde beweging wordt bedoeld. Dit terwijl het bij de Feldenkrais methode juist gaat om het unieke moment in elk stukje van een beweging.

 

En dat is precies wat Dr. Feldenkrais voor ogen had bij de ontwikkeling van zijn methode. Er is namelijk zoveel meer mogelijk dan binnen onze eigen patronen bewegen. Die vrijheid die ontstaat in het bewegen, geeft ons ook meer vrijheid in ons functioneren. Dit is het unieke vermogen van het zenuwstelsel om te leren, om nieuwe verbindingen te leggen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Kenmerk van het leerproces is het zelf ontdekken en uitproberen. Onze ervaringen, het gewaarworden, voelen en denken in ons handelen... elk van deze componenten is in zekere mate aanwezig tijdens een beweging.

Feldenkrais YouTube

Op YouTube vind je vele voorbeelden van lessen volgens de Feldenkrais methode. Het is verleidelijk om hiernaar te kijken en na te doen wat er gebeurt. Op zich natuurlijk prima, maar wees je ervan bewust dat het gaat niet om het nadoen wat je ziet. Dan leer je jezelf vaak een kunstje, maar dat is niet waar het om gaat.
Het gaat om
het leerproces van waarnemen, ontdekken en telkens weer jouw eigen beweging met aandacht verkennen. Een Feldenkrais les bestaat uit luisteren, meestal met je ogen dicht en vanuit verbale opdrachten volgen wat er zich bij jou ontvouwt.
En hoe jouw brein zijn eigen verhaal hierbij maakt, met jouw bewegingen, patronen en op jouw manier.
Op mijn
Feldenkrais YouTube kanaal vind je diverse audiolessen.

Naar mijn Feldenkrais YouTube kanaal

Feldenkrais therapeut

De beroepsachtergrond van een Feldenkrais practitioner is zeer divers. Het zijn bijvoorbeeld dansers, oefentherapeuten Cesar, fysiotherapeuten, musici, artsen. Iedere Feldenkrais practitioner legt vanuit haar of zijn achtergrond andere accenten bij het lesgeven. De Feldenkrais methode wordt ook wel een docerende leermethode genoemd die een therapeutische uitwerking heeft. Feldenkrais practitioners hebben een internationaal gekwalificeerde opleiding gevolgd.
Daarnaast ben ik aangesloten en bestuurslid bij de
Nederlandse Feldenkrais Vereniging (NFV).


De Feldenkrais methode zelf thuis ontdekken? In mijn webshop zijn er diverse series te vinden met verschillende thema's.


Naar mijn webshop

Breng me naar het lesaanbod

De Feldenkrais oefeningen die we volgen, is een motorisch leerproces dat zowel individueel als in een groep vorm krijgt. Deze methode wordt ook wel 'mindfulness in beweging’ genoemd.

Bekijk de lessen
De Feldenkrais methode die we volgen, is een motorisch leerproces dat zowel individueel als in een groep vorm krijgt. Deze methode wordt ook wel 'mindfulness in beweging’ genoemd.
Share by: