Homepage » meer info » blog » De maatschappij, dat ben jij

De maatschappij, dat ben jij

Oké, hier is mijn recept voor een betere maatschappij…

Wij zitten in een overgangsfase, een economische crisis, een grote verandering… angst regeert en wordt overal gevoed.
Blijft over… zorg goed voor jezelf. Leuk bedacht hè… echter, diep in jezelf weet je dit allang. Het is een echte open deur die iedereen kent.
Maar HOE doe je dat dan, goed zorgen voor jezelf? En hoe goed ken je jezelf?

Een goed lopend bedrijf
Ik begin met een vergelijk met een goed lopend bedrijf. Dat bedrijf functioneert dankzij de werknemers. Als die goed functioneren dan gaat de productie goed en presteert het bedrijf goed. Mocht er één deelnemer niet lekker in orde zijn, dan merkt het bedrijf daar nog niet zoveel van. Maar hebben meerdere werknemers klachten, dan gaat dat ten koste van de productie. 

Zo ook in ons lichaam.
Als alle cellen in een orgaan goed functioneren, dan functioneert het gehele orgaan goed. Als er meerdere cellen problemen krijgen gaat het functioneren van het orgaan achteruit. En zo dus ook van het systeem waar dat orgaan deel van uitmaakt. Cellen in de schildklier kunnen de functie van dat orgaan doen verminderen. Daardoor wordt de hormoonproductie verminderd, merk je dit op den duur in het hormoonstelsel en dat beïnvloed weer de overige systemen als doorbloeding, zenuwbanen... Zo beïnvloed één cel een onderdeel van het systeem, daardoor het gehele systeem en daardoor de balans tussen alle systemen onderling en daardoor jou als mens.

Hou dus je cellen gezond. Simpel toch? Gezonde cellen, gezond systeem, gezond mens. Maar hoe doe je dat dan?
Wel, laten we heel simpel beginnen… allemaal open deuren die wederom iedereen kent:

Dus een standaard open deur advies

Eet en drink gezond.
In de benzineauto doe je ook geen diesel. Alles met mate. Wat goed is voor jou, hoeft niet goed te zijn voor een ander. Maar wij zijn allemaal mens, hebben allemaal dezelfde organen, cellen, water, moleculen… hebben allemaal energie nodig om te functioneren… en willen allemaal gezond en gelukkig leven. Wel, hier ligt jouw eigen verantwoording. 
Je bent je eigen baas en zodra je contact hebt met je eigen lichaam weet je wanneer iets wel of niet goed voor je is. Je kent jouw reacties die je krijgt op suiker, koffie, te lang niet eten… Jij bent uniek en hebt je eigen gebruiksaanwijzing. Maar wil je die ook kennen? Of stop je liever dingen in je mond zonder erbij na te denken? Uit gewoonte…? Vind je het echt belangrijk? Dat is aan jou. 

Omgaan met positieve en negatieve stress 
Ook over stress zijn al vele boeken geschreven. Over de effecten van stress en het verminderen ervan zo mogelijk nog meer. Ook hier ligt de verantwoording bij jezelf. Ik weet wel dat we allerlei factoren hebben die buiten onszelf liggen die maken dat we ons slachtoffer voelen van de stressdruk van buitenaf. “want ik heb…" "Ja maar omdat ik…" "Mijn baas…, mijn kinderen…” Ja, jullie hebben helemaal gelijk! De druk buiten jou is aanwezig. En zeker in deze turbulente tijd. Maar hoe jij omgaat met de druk, de stress die tot je komt… DAT is jouw verantwoording en JOUW eigen keuze. Als je je tenminste bewust bent dat het ook anders kan.
Dat we niet alleen uit gewoonte handelen en reageren… maar dat er een leerproces in zit, dat alles een ervaring is die ons iets leert over onszelf, ons groeiproces. Want als we dat niet doen en de stress hoe langer hoe erger wordt, ontstaan er lichamelijke klachten en psychische problemen. En dan roepen we dat het komt door de buitenwereld… Maar hoe ga je er dan wijs mee om?
Dat weet je als je dichtbij jezelf bent en jezelf leert kennen.

 • Ontspanning... 
  Ontspanning op wat voor manier dan ook. En je zal begrijpen dat ook dit weer individueel heel verschillend is. Via muziek, wandelen in de natuur, sporten, de sauna, via manieren die jij zelf wilt. Ook nu weer ken jij je eigen lichaam het beste, toch? En weet je wat voor jou echte ontspanning is.

 • Balans in beweging is belangrijk
  Alles in jouw lichaam beweegt. Alle systemen zijn in beweging, in werking. Alles systemen hebben onderdelen die in beweging zijn en hebben cellen die in beweging zijn. Hoe beweeg jij je lichaam? Waarom beweegt jouw lichaam zich zoals hij dat doet? En wil jij dat ook zo? Kan je het veranderen? En als jij het veranderd, wat is dan het effect daarvan. Wat beweegt jou om iets te veranderen?
  En wat beweegt jou om je dagen te vullen zoals je ze vult? Zit er beweging in jou ontwikkeling? Ben jij in balans?
  Beweging en rust… 
  Maar hierover later nog veel, heel veel meer... dit is immers mijn vak :-)

Conclusie…

Luister naar het gefluister van je lichaam zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen.
Over je voeding, over stress, over ontspanning, over je bewegingen… over jouw leven en wat goed voelt voor jou als mens.
Jij bent hetzelfde gebouwd als ieder ander en tegelijkertijd uniek.
Maar... dit wisten jullie allang. 

Dit gezegd hebbende kunnen we nog veel meer, verder, dieper, intenser aan onze gezondheid werken.
Want hoe kun je nou goed naar jezelf luisteren. Dan moet je wel contact hebben met jezelf, met je cellen??? Hoe dan?
Veel dichter bij onszelf komen en nog meer de verantwoording nemen voor jouw en onze gezondheid.

Je kan natuurlijk de kracht van de glimlach uit het live interview doen of meedoen met de challenge 5 daagse :-)

Alles begint bij jou, in jou, in jouw cellen... in jou als mens.
Maar daarover volgende keer...


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.