Homepage » meer info » blog » Alles is energie, deel 2

Alles is energie, deel 2

Verandering... Begint bij jezelf
Als je bij een salamander een lichaamsdeel verwijderd, bijvoorbeeld een poot of de staart... dan groeit het weer aan. Ja, het is echt waar. Gewoon vanzelf.
Om dit te begrijpen gaan we dieper in de salamander kijken. Salamander als diertje, verschillende systemen in de salamander, cellen in die systemen, aanmaak van cellen... Aha, daar moeten we zijn.
In cellen zit een celkern, ook wel de energiecentrale (mitochondriën) van de cel genoemd. In deze celkern zit blauwe energie.

Blauwe energie 
Blauwe energie is energie die afkomstig is uit osmose, dat wil zeggen uit verschillen in zoutconcentratie van twee watermassa's. Door deze watermassa's te scheiden door een membraan kan zowel direct als indirect elektriciteit gewonnen worden. (aldus wikipedia

Kijk nog eens naar het plaatje uit het vorige blog... 
Bij alle levende cellen bestaat een meetbaar potentiaalverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van de celwand. Dat spanningsverschil noemen we het membraanpotentiaal en is te meten met een eenvoudige voltmeter.

Wordt het al iets concreter? Blauwe energie, elektriciteit, celwand, lading aan water...

Zodra er iets verwijderd wordt bij de salamander komt er een grote hoeveelheid blauwe energie die ervoor zorgt dat de nieuw gevormde cellen precies weten wat ze moeten worden. Botcel, spiercel, cellen voor de bloedvatwand of huidcellen... kortom het hele organisme gaat aan de slag om alles weer te repareren. 

De grote hoeveelheid energie die nodig is voor deze grootscheepse actie is dus de blauwe energie, opgewekt door osmose via de celwand.
Het proces om deze energie op te wekken is altijd en altijd en altijd in de cel aanwezig. Of anders gezegd... het komt pas in actie als het nodig is.
Het wekt elektrische energie op die lading geeft aan het water. En door deze lading veranderd er iets in alle systemen in de salamander. Er komen signalen in allerlei vormen die ervoor zorgen dat de cellen worden geplaatst op de juiste plek, met de juiste functie en met het gewenste resultaat. 

En bij mensen?
Wij hebben deze blauwe energie ook als slapende kleine stipjes in onze celkernen. Alleen zijn wij blijkbaar door de eeuwen heen vergeten hoe we dit proces kunnen aanzetten in zulke grote acties dat we hetzelfde kunnen presteren als de salamander. Maar wij kennen dit proces ook.

In ons persoonlijke begin als twee cellen die bij elkaar komen...
Zodra een vrouw zwanger wordt ontstaat er in de cellen die betrekking hebben op de groei van foetus een grote hoeveelheid blauwe energie. 
Een bevrucht eitje wordt een foetus door zichzelf voortdurend te delen. Als er twee-en-dertig cellen zijn begint de foetus selectief cellen te scheppen gebaseerd op het DNA patroon, de unieke blauwdruk die in elke cel aanwezig is. Dit proces is bij de geboorte nog niet direct voltooid. Maar als de baby ongeveer vijf maanden oud is, gaat deze blauwe energie ‘slapen’ in de vorm van de ‘kleine blauwe stipjes’ binnenin elke celkern.

In elke celkern in ons lichaam zit een klein blauw stipje, de 'blue dot energy'

Of anders gezegd:

Het proces om via osmose elektrische energie op te wekken via de celwand
is in elke cel aanwezig en wacht tot er actie nodig is


Met dit in je achterhoofd, denk weer eens terug aan mijn vorige blog over het vergelijk tussen een bedrijf en ons lichaam.
Als je werknemers (cellen) gezond en tevreden houdt dan functioneert het bedrijf (de mens) goed.

Maar hoe houdt je werknemers (cellen) tevreden?
Door goede voorzieningen, veilige werkomgeving, goede secundaire arbeidsvoorwaarden... allemaal waar.
Kennen jullie het TV-programma 'Undercover Boss'? Waar een baas vermomd als personeel zijn bedrijf beter wil leren kennen? 
Wat er gebeurt is dat de werknemers ineens meer gezien worden en zich gewaardeerd voelen. Keer op keer zie je hoe blij en gelukkig mensen daarvan worden. Hoe ze gaan stralen als ze echt gezien worden en datgene dat ze doen gewaardeerd wordt.

En hier ligt mijns inziens het geheim van een gezond leven.

Zie jezelf, zie de onderdelen van jezelf. Zoals je bent. En waardeer jezelf zoals je bent.
Het is een enorme open deur. Maar als je het echt gaat bekijken en echt gaat doen... dan verandert er zoooo veel.

Heb je meegedaan aan de 5 daagse challenge
Wat zou er gebeuren in jou, als je met deze informatie die challenge nog een keer zou doen. En bij elke les de gedachte erbij hebt om jezelf te waarderen.
Elke cel in jouw lijf, die voor jou aan het werk is, een compliment geeft, dat die zijn werk goed doet. En dan DOE je nog niets ter verbetering van... klachten, problemen, ongemak, dingen die je anders zou willen... 
Je ziet gewoon wat er is en waardeert wat er is.
Maak contact met jezelf en geniet van het effect.

Er is niemand die zo dicht bij jou kan komen als jij.

Als je jezelf steeds meer en meer gaat zien en waarderen, dan zet je iets in beweging in jezelf.

Maar daarover volgende keer meer...


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Henny
6 maanden geleden

Erg leuk en interessant, zo simpel, lijkt t.
Maar heel goed om me steeds weer te realiseren dat ik alle reden heb om heel dankbaar te zijn en vaak ben ik dat ook wel.
Dank je Inge

Florentine Schoenmakers
6 maanden geleden

Hoi Inge, ik heb jouw blogs nog niet eerder gelezen. Maar dit spreekt mij erg aan. Leuk om de theorie terug te horen wat ik in de opleiding verpleegkunde heb geleerd, en hoe jij het vertaald met jouw kennis en kunde. Dat het beeld van lichaam en leven één geheel wordt. Bedankt hiervoor! Ik ben benieuwd naar deel 1, deze ga ik nu ook gauw lezen en de rest van je blog zal ik met plezier volgen. lieve groet, Florentine