Homepage » meer info » blog » herfst-tips

herfst-tips

.

Deze tijd van het jaar vraagt om verzorging van jezelf op een andere manier dan in de zomer. Toen was het warm en licht en waren we naar buiten gericht bezig. We droegen dunne kleding en open schoenen.
Nu pakken we onze jas weer en soms zelfs al een muts. Dichte schoenen of laarzen komen weer tevoorschijn. Het wordt weer eerder donker en we trekken weer meer naar binnenshuis.
Maar weet je, die weersverandering vraagt ook van ons om van binnen iets te veranderen.

Allereerst je voeding...
Je ingewanden willen zich ook voorbereiden op de wintertijd. Misschien merk je al dat je gaat verlangen naar verwarmende smaken en gerechten als knoflook, ui, soep, stoofpotje, pompoen, gember, ... 
Het beste advies om je momenteel te geven is: Eet niet koud en niet rauw.
Dit vraagt te veel energie van je lichaam en is voor je spijsvertering niet ideaal. 

Daarnaast kan je tegen snotneus en verkoudheid, keelpijn of grieperig een drankje brouwen van knoflook, limoen, curcuma, gember, peper en honing. Het gehele recept vind je hier. 
Je vindt daar ook nog een ademoefening om je holtes leeg te maken en een advies over hoe en wanneer je het beste water kan drinken. In de herfst (en winter) natuurlijk geen koud water, maar juist lauw of warm water

Was vaker je handen
Omdat het kouder wordt zijn we meer binnen en wordt er ook minder gelucht. Huizen, kantoren en scholen kunnen zo een broedplaats van ziektekiemen worden. Zet dus regelmatig de ramen open en was vaker je handen om die ziektekiemen weg te wassen.

Oefening om je weerstand op te krikken
Ga eens met je tong naar het tandvlees aan de voorkant van je voortanden boven. druk nu bij elke tand 3x tegen het tandvlees aan. Dus eerst je rechter-voortand 3x, dan naar de snijtand ernaast 3x, dan naar je hoektand, je eerste kies... en zo het hele rijtje af naar de laatste kies. Daar ga je naar de achterkant en druk daar ook 3x tegen het tandvlees. Dan vervolg je de weg langs de binnenkant van je tanden. Eerst de achterste kies, dan die daarvoor... en zo door tot dat je aan de binnenkant van de achterste kies aan de linkerkant bent aangekomen. Neem er de tijd voor, het is geen wedstrijd en haastige spoed is zelden goed.
Daar ga je ook weer via de achterkant 3x naar de buitenkant van die achterste kies en zo weer naar voren tot je rond bent en dus weer bij je voortanden bent aangekomen. 

Dan ga je de andere kant op, dus via je linker voortand, je linker snijtand, naar helemaal linksachter en via de binnenkant naar rechtsachter. Elke tand bij het tandvlees 3x aandrukken. Dan naar de buitenkant en door naar voren tot je weer bij het begin bent.

Ervaar hoe je nu je gebit ervaart. Wat voor beleving geeft dit?

Nu ga je hetzelfde doen bij je ondertanden en kiezen. Die zijn vaak wat lastiger, doe het dus met aandacht en rustig. Beter één keer een goede ronde links en rechts om, dan 3x erlangs sjeesen en het effect missen. Succes, ik hoor graag jouw beleving...

Oefening om je holtes schoon en vrij te houden
En daarnaast kan je natuurlijk ook nog bewegen met je oren, weet je nog... die lijnen maken en de luchtstroom volgen... Daar hebben je holtes direct baat bij. Je kan die les hier vinden.
Of gun jezelf een workshop over je oren en ontdek nog veel meer verdieping en effecten door deze simpele oefeningen. Je vindt data en locaties in de agenda.

En misschien nog wel de belangrijkste tip als laatste !!!
Je dient jezelf in de herfst en winterperiode wel goed te blijven verzorgen.
Dus gun jezelf het beste en neem je voor om deze oefeningen elke dag, of op zijn minst een paar keer per week te doen.
Het is simpel, kost niets... alleen een beetje aandacht en tijd, in het belang van jouw gezondheid.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Wilna Neijenhuis
2 jaar geleden

Wat een inspannende oefening in je mond. Dat had ik niet verwacht. Dus ik ga aan de slag om die tong wat losser te maken en daarmee het tandvlees gezonder.
Dank je wel voor de tip.