Homepage » meer info » blog » uitleg bij tip: schouders optrekken

uitleg bij tip: schouders optrekken


Waarom werkt deze tip met
je schouders optrekken
ook ontspannend in de rug?

Tussen de schouders en de ribben zitten heel veel spieren. Zodra we op de inademing de schouders optrekken gaan de ribben mee omhoog door de inademing. Zodra op de uitademing de schouders direct meegaan naar beneden, dan blijft de spanning in deze spieren aanwezig. Als je echter deze spieren wilt ontspannen, dan is het zaak om de schouders hoog te houden en de ribben onder de schouders weg te laten gaan. Dit gebeurt vanzelf op de uitademing. Ervaar het nog maar eens een keer... Inademen, schouders optrekken, eerst uitademen en daarna pas de schouders weer laten zakken.


Daarnaast is er ook nog een spier die zowel aan de bovenarm als aan de onderrug en het bekken vastzit.
De M.Latissimus Dorsi. (plaatje)


Zodra je de spierspanning in de schouder-rib spieren laat verminderen, reageert deze spier daar ook op.
Dit resulteert in een verminderde spanning in de onderrug én in de middenrug.

 

 

Nog een punt waarom deze schouder-adem-les belangrijk is voor mensen met rugklachten. De stand van de ribben en borstbeen en de spieren tussen schouders en wervels. De ribben zijn verbonden met de wervels in de bovenrug.
Meer bewegingsvrijheid en ruimte in deze ribben geeft meer vrijheid in de bovenrug.


Hoe stijver de bovenrug is, deste meer dient de onderrug te “moeten” bewegen om dezelfde functionele beweging in het dagelijks leven uit te voeren, bijvoorbeeld je arm optillen om boven je hoofd te reiken. 

Zodra de rug als geheel overal een klein beetje beweegt, is er een grotere uitslag mogelijk, dan dat een klein stukje van de rug alles alleen dient te doen. Wat vaak een over-beweeglijke onderrug geeft met alle gevolgen van dien, zoals overbelasting in spieren, een hernia of erge slijtage…

Dus… ook het soepel houden van de onderrug en overbelasting voorkomen realiseer je eenvoudig al door deze tip:
Schouders optrekken tijdens inademen, eerst uitademen, schouders dan pas weer laten zakken. En dat 3x achter elkaar met je aandacht in je zitvlak of voeten...

Binnenkort meer over het... waarom je met je aandacht in je zitvlak of voeten gaat.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Henny
2 jaar geleden

Wat een verhelderende uitleg.
Sowieso geweldige tips 👌
Dank