Blogopmaak

Ademen en middenrif

Inge Neijenhuis • mei 21, 2021

Ademen

Het thema van de online lessen in de maand juni 2021

 

Deze week kwam iemand uit de online lessen met de vraag, waarom haar adem zo sterk reageerde op de les over onderrug en nek. Soms kreeg zij het gevoel van hyperventilatie, soms juist een bijna onmerkbare adembeweging en soms ineens een hele diepe zucht. Ook door de dag heen merkte ze dat er veranderingen waren in adempatroon. Dat het leek of ze meer conditie had en de ademritme rustiger bleef bij inspanning. “En oh ja, mijn onderrug is ook lang niet zo pijnlijk meer als enkele weken geleden” voegde ze er aan toe.

 

Dit is een mooi voorbeeld van bewegingen vanuit de rug die invloed hebben aan de voorkant van de rug, waar het middenrif vast zit. Op deze plaat zie je de aanhechting van het middenrif vanaf de voorkant van de onderrug naar omhoog en dan als een koepel naar de ribbenboog aan de voorkant.  Inademen, uitademen...


 

Werkend met de onderrug, aan de achterkant, is er ook veel gebeurd aan de voorkant van diezelfde onderrug.

Zie ook vorige mijn blog hierover.


Ademen doen we gelukkig ook als we er niet opletten. Ons ademritme, onze adembeweging, onze ademruimte…

alles is continu in beweging, in verandering. Zodra je beweegt op een aandachtige manier waarbij je speelt met bewegingspatronen (zoals met de onderrug), gaat de adembeweging ook gewoon door. Als er nadien een standsverandering ontstaat in de onderrug, doordat bijvoorbeeld de holte in de onderrug platter aanvoelt, dan is die verandering ook door te trekken naar diezelfde voorkant, naar het middenrif, de buikruimte en de adembeweging.

 

Adem is een interessant en leerzaam onderdeel in ons functioneren. Immers in elke stand die wij aannemen gaat de adembeweging door. Past zich aan. Vormt zich. Geeft vrij. Neemt ruimte in of houdt zich vast…

De adem verandert elk moment. Is afhankelijk van onze stand, onze beweging, onze spierspanning/-ontspanning… en dan hebben we het nog niet eens over onze gevoelens (verliefdheid) emoties (slappe lach), pijn (teen stoten), inspanning (trap op)

Kortom:
De adem is een boeiend onderwerp om je in te verdiepen, te verkennen, te spelen en vooral vrij te laten. Waar te nemen zonder te beïnvloeden. Kan jij dat?


Luister eens naar jouw eigen ademritme.

Gewoon nu, terwijl je dit leest. Hoelang duurt jouw inademing? En de uitademing? Zit er ergens een stilte? Hoeveel lucht gaat er in en uit? En waar beleef je de beweging van de adem? Kan je dit waarnemen zonder te willen beïnvloeden?

 

Wil je meer weten en vooral ervaren over de adem?
In de maand juni is dit het thema van de online lessen. Meer hierover
vind je hier.

En voor wie niet kan wachten…
Er is ook een lessenserie over ademen
te vinden in de webshop.


Terug naar het overzicht
door Inge Neijenhuis 23 feb., 2024
Als je kunt zijn verbeter je de kwaliteit van jezelf, van je functioneren en daardoor vanzelf jouw eigen omgeving. Het is zo eenvoudig. Iedereen kan het. Dus wat weerhoudt jou? Leer ZIJN in 1 minuut.
Diepgang in jezelf door beide kanten aandacht te geven verbeterd de kwaliteit van je functioneren
door Inge Neijenhuis 17 dec., 2023
Dualiteit is overal en nergens
door Inge Neijenhuis 24 aug., 2023
Wat maakt de Feldenkrais methode zo uniek? Zo anders dan alle andere beweegvormen?
door Inge Neijenhuis 06 mei, 2023
De grens tussen iets en niets
door Inge Neijenhuis 07 mrt., 2023
Vertrouwen hebben... Verlangen naar... of vasthouden aan...
door Inge Neijenhuis 03 feb., 2023
Het is wat er is, en zo is het goed
door Inge Neijenhuis 17 dec., 2022
Over keuzes maken... soms lijkt het of je geen keuze hebt.
door Inge Neijenhuis 28 okt., 2022
30 jaar Bewust-Bewegen Nog even en het is zover. Dan bestaat Bewust-Bewegen 30 jaar. En dat ga ik vieren. Een heel jaar lang. De ideeën bruisen al een tijdje en er ontstaat al van alles, in mijn hoofd, maar ook in vorm en op papier. En toen had ik een gesprek met Patty. Mijn tekst-, website-, meedenk-tank. "Ja Inge dat zijn allemaal leuke ideeën, maar is dit nou speciaal? Is dit iets waar je het etiket 'jubileum' op plakt? Of zou je dit anders ook gedaan hebben?"
door Inge Neijenhuis 05 mrt., 2022
Gezond blijven in tijden van stress. Een simpele oefening voor iedereen om je brein en lichaam beter tegen langdurige stress te beschermen. Begin meteen en ervaar het zelf. Het duurt maar 10 minuten.
door Inge Neijenhuis 14 mei, 2021
'Bewegen met Innerkracht' is dichtbij jezelf blijven in deze tijd...
Meer posts
Share by: