Blogopmaak

Ogen en hun rol bij bewegen

Inge Neijenhuis • nov. 16, 2020

Invloed van ogen bij bewegingen
door Michel Kok, nov 2012




Feldenkrais helpt je om automatisme in je bewegingen te veranderen. Michel Kok vertelt in dit artikel hoe Feldenkrais hem geholpen heeft om weer te kunnen bewegen en hoe het je helpt je ogen uit de verstarring te halen.


Ik kon niet meer lopen, fietsen en zitten

Sinds enige jaren heb ik artritis. Ik kon een paar jaar geleden niet meer lopen, fietsen en zitten. Ik kon mijzelf niet meer aankleden en kwam amper de trap nog op en af. Het werken met Feldenkrais heeft mij destijds weer mobiel gemaakt. Omdat ik nog steeds vooruit ga, doe ik dagelijks oefeningen. Het mooie van Feldenkrais is dat het me niet alleen fysiek soepeler maakt, maar ik ga er ook soepeler door denken en kan makkelijker oude patronen loslaten.


Bewegingen worden een automatisme

Bewegingen die we hebben aangeleerd worden een automatisme. Als fietser of programmeur, fotograaf of tandarts, de bewegingen die we herhalen, vormen ons en beperken ons. Bij een blessure, een schok of een trauma, adapteren we onmiddellijk om pijn te verminderen en controle te maximaliseren. Deze onbewuste aanpassingen worden deel van ons en komen tot uiting in de manier van lopen, in onze houding en leiden tot beperkingen in onze beweging, waarvan we ons wél bewust zijn.


Bewegen zonder te denken

Ons vermogen automatisch te bewegen heeft voor- en nadelen. Bewegen zonder te denken – ademen, knoopjes vastmaken, balans houden, terwijl we iemand aankijken en druk gebaren – bevrijdt onze geest én scheidt ons van ons lichaam. Als we op automatische piloot overgaan, is het vaak lastig onze bewegings-programmering up to date te houden om onze acties en reacties te veranderen.


Feldenkrais doorbreekt automatische acties

Feldenkrais is een methode om deze automatische acties te doorbreken. Elke les is een avontuur in mindful bewegen en onthult onze aangeboren en bijzonder efficiënte capaciteiten. De lessen zijn gericht op het opmerken van onze gewoonten en spanningen en het ontdekken van nog ongebruikte mogelijkheden. Zodoende verbetert onze coördinatie en komt er meer harmonie en gemak in ons bewegen.


De ogen worden vastgezet

In het gebruik van onze ogen, hoe we de wereld in ons opnemen, lezen, tv kijken, borden lezen, etcetera, vormen zich eveneens patronen. Deze zijn aangepast aan de meest voorkomende eisen/zich herhalende activiteiten en zijn ook gekoppeld aan onze houding met (a)symmetrieën, etc. Denk ook aan de stand van de ogen die zich moeten aanpassen bij het dragen van een bril. De ogen worden vastgezet, omdat je door een bepaald deel van de bril moet kijken.


Ogen doen mee in de beweging

Bij de Feldenkrais lessen doe ik zelf altijd mijn bril af om zoveel mogelijk vaste patronen los te laten in het bewegen. De ogen bepalen nl. ook voor een deel of een beweging makkelijk gaat of niet. Kijk bijv. maar eens over je rechterschouder terwijl je ook naar rechts draait met je ogen. En kijk dan eens over je rechterschouder terwijl je je ogen in het midden houdt en voel of dat anders is.


Makkelijker kijken en bewegen na Feldenkrais

Feldenkrais gaat niet over zover mogelijk draaien, dan ligt de focus op het resultaat. Het gaat wel over het voelen van wat er gebeurt tijdens het maken van de beweging. Voel je delen die meewerken of tegenwerken, wat doe je met je adem, zet je die vast of adem je door. Door oefeningen vaak te herhalen en klein te houden ontdek je steeds meer wat er gebeurt en gaat langzamerhand de beweging makkelijker. Na een Feldenkraisles beweeg en kijk ik makkelijker, meer ontspannen, geen vermoeid lichaam en geen vermoeide ogen, maar vitaliteit.


Wil je meer weten en vooral ervaren?

Er is een lessenserie over de rol van ogen bij bewegingen.
Je vindt hem in de webshop. Speciaal voor mensen met een bril.

Ja, naar de lessen over de ogen.
Terug naar het overzicht
door Inge Neijenhuis 23 feb., 2024
Als je kunt zijn verbeter je de kwaliteit van jezelf, van je functioneren en daardoor vanzelf jouw eigen omgeving. Het is zo eenvoudig. Iedereen kan het. Dus wat weerhoudt jou? Leer ZIJN in 1 minuut.
Diepgang in jezelf door beide kanten aandacht te geven verbeterd de kwaliteit van je functioneren
door Inge Neijenhuis 17 dec., 2023
Dualiteit is overal en nergens
door Inge Neijenhuis 24 aug., 2023
Wat maakt de Feldenkrais methode zo uniek? Zo anders dan alle andere beweegvormen?
door Inge Neijenhuis 06 mei, 2023
De grens tussen iets en niets
door Inge Neijenhuis 07 mrt., 2023
Vertrouwen hebben... Verlangen naar... of vasthouden aan...
door Inge Neijenhuis 03 feb., 2023
Het is wat er is, en zo is het goed
door Inge Neijenhuis 17 dec., 2022
Over keuzes maken... soms lijkt het of je geen keuze hebt.
door Inge Neijenhuis 28 okt., 2022
30 jaar Bewust-Bewegen Nog even en het is zover. Dan bestaat Bewust-Bewegen 30 jaar. En dat ga ik vieren. Een heel jaar lang. De ideeën bruisen al een tijdje en er ontstaat al van alles, in mijn hoofd, maar ook in vorm en op papier. En toen had ik een gesprek met Patty. Mijn tekst-, website-, meedenk-tank. "Ja Inge dat zijn allemaal leuke ideeën, maar is dit nou speciaal? Is dit iets waar je het etiket 'jubileum' op plakt? Of zou je dit anders ook gedaan hebben?"
door Inge Neijenhuis 05 mrt., 2022
Gezond blijven in tijden van stress. Een simpele oefening voor iedereen om je brein en lichaam beter tegen langdurige stress te beschermen. Begin meteen en ervaar het zelf. Het duurt maar 10 minuten.
door Inge Neijenhuis 21 mei, 2021
Ademen
Meer posts
Share by: