Over mij en Bewust Bewegen

Over mij en Bewust Bewegen

“Wat beweegt een mens

om zich te bewegen zoals hij zich beweegt?"

Al zolang als ik mij kan herinneren ben ik geboeid door deze vraag. Mijn naam is Inge Neijenhuis, eigenaresse van praktijk Bewust Bewegen (1992), en ik heet je van harte welkom op mijn website. Het is mijn passie mensen inzicht en richting te geven in de bewegingen die zij maken en gewoontes te doorbreken, die aanleiding zijn tot klachten of ongemak in het dagelijks leven.


Door mijn ruime (eigen) leerervaring over het algeheel welbevinden, kan ik inzicht geven in jouw bewegingspatronen en je bewegingsmogelijkheden. Ik ben gespecialiseerd in bewust bewegen en ik kan helder waarnemen en duidelijk onder woorden brengen wat er in en door het lichaam beweegt. Ik sta stevig met beide benen op de grond en geniet vooral van alles dat het leven in petto heeft.

“I believe that the unity of mind and body is an objective reality. They are not just parts somehow related to each other, but an inseparable whole while functioning. A brain without a body could not think.”

– Dr. Moshe Feldenkrais

Hoe ik begon en lichaamswijzer werd

Na mijn studie voor Oefentherapeute Cesar (1992), waar ik veel leerde over houding en beweging in het algemeen, kwam ik in aanraking met de Methode Feldenkrais (1995). Feldenkrais is een praktische en efficiënte methode om te leren hoe je over meer van je eigen bewegingsmogelijkheden kunt beschikken. Je kunt het 'Mindfulness in Beweging' noemen, want aandacht is een belangrijk aspect in de lessen. Ik herontdekte dat bewegen van binnen meer is dan rationeel, functioneel en voor mij verklaarbaar is.
Naast de Feldenkrais-opleiding bij Mia Segal (Moshe Feldenkrais eerste assistent) heb ik veel bijscholingen gevolgd over ‘bewegen’. Over pijn en pijnbestrijding, Senso-motorische training, biomechanica van het spier- en skeletstelsel.

Aan den lijve ervaren hoe goed het werkt

Door de benauwdheid in mijn jonge jaren interesseerde ik mij al direct als afgestudeerde therapeut voor longproblematiek, luchtwegen en ademen. Het was voor mij een logische stap om, naast een eigen praktijk runnen, te gaan werken als therapeut bij het Astmafonds. Gevolgd door bijscholingen over ademen, longproblemen, de bewegingsmogelijkheden van ribben, borstbeen, middenrif en de effecten op het bewegen als geheel.


Na mijn eigen
zwangerschapservaring heb ik mij verdiept in het vrouwelijk bekken, de problematiek en mogelijkheden hieromtrent en heb ik jarenlang lessen zwangerschapsbegeleiding gegeven bij Sensire in Doetinchem e.o.


Door een voetblessure en de daaruit voortvloeiende ontdekkingsreis van het herstel van mijn voet, ben ik gespecialiseerd in voetklachten en de effecten die het heeft in het gehele lichaam. Speciaal in de relatie met heup en rug.


Thema en klacht-gerichte bijscholingen

 De afgelopen 5 jaar heb ik met name bijscholing gevolgd op het gebied van osteoporose preventie: 'Bones for Life', 'de invloed van stress op onze gezondheid en onze biochemie', over het vrouwelijk bekken in relatie met het middenrif en over de fascia, het netwerk van vliezen dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult en met elkaar verbindt.


Verder heb ik me bijgeschoold over allerlei energievormen zoals Quantum Touch, Blue Dot Energy en Soulbodyfusion®.

Meer weten over energie? Lees dan de blog die ik hierover schreef.

Speciale interesses:
Niet aangeboren hersenletsel en de relatie 'voet-heup-rug'

De relatie 'voet-heup-rug' is ontstaan doordat ik telkens weer merkte hoe mensen allerlei ideeen hebben over hoe het zou moeten, hoe het hoort, maar dat dit ver afstaat van hoe ons lichaam werkelijk in elkaar zit en functioneert. En hoe een nieuwe heup of knie soms maar deels verbetering van klachten of functioneren geeft. Terwijl inzicht, maar vooral het ervaren hoe de onderdelen samenwerken en zich tot elkaar verhouden snel verbetering en vertrouwen in het eigen bewegen geeft.


Daarnaast ben ik me verder gaan specialiseren in hoe het brein bewegingen maakt, geeft, ingang zet... hoe dit verstoord raakt bij hersenletsel en hoe ik mijn manier van werken kan inzetten om mensen met hersenletsel kan helpen in hun herstel naar vrijer, meer gecontroleerd en soepeler bewegen. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen met hersenletsel en problemen vanuit het brein mij weten te vinden en baat hebben bij de goede resultaten die vaak al na 1 of 2 behandelingen te merken zijn.

Tai Chi en meditatie

Al sinds 1995 beoefen ik Tai Chi en mediteer ik. Dit geeft mij innerlijke rust, relativiteit en hiermee kan ik bij mezelf blijven in de turbulentie van de hedendaagse maatschappij. Mede door mijn werk heb ik steeds beter leren omgaan met al mijn zintuigen en kwaliteiten. Dit gun ik jou ook. Daarom heb ik de special Bewegen met Innerkracht opgezet. Hierin combineer ik mijn jarenlange ervaring met Tai Chi en de Feldenkrais Methode.

Hoe ga ik te werk?

Tijdens mijn individuele en (online) groepslessen bewegen we met aandacht (Awareness Through Movement) of word je bewogen (Functionele Integratie). Je ontdekt binnen je eigen grenzen en mogelijkheden hoe botten de bewegingen aan elkaar doorgeven en hoe jouw lichaam daarop reageert.

Lees meer
Tijdens mijn individuele en (online) groepslessen bewegen we door de Feldenkrais Methode met aandacht (Awareness Through Movement) of word je bewogen (Functionele Integratie).
Share by: