Homepage » Hoe werk ik » Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais

Dr. Moshe Feldenkrais (Rusland 1904 - Israël 1984) is de grondlegger en naamgever van de methode. Naast fysicus en fysioloog was hij pionier op gebied van bewegingspedagogiek. Hij stelde dat lichaam en geest een ondeelbare eenheid vormen.

Moshe Feldenkrais schreef een aantal boeken over manieren van leren, het menselijk bewustzijn en somatische ervaringen. Hij gaf les in Israël en vele landen in Europa en Noord Amerika in de jaren zestig, zeventig en tachtig. 


Verandering in onze manier van bewegen leidt tot
verandering van onze manier van zelfwaarneming, denken en voelen.

Een zware knieblessure bracht hem ertoe zijn eigen bewegen te onderzoeken. Hij verdiepte zich daartoe in de gedragswetenschappen, neurologie en anatomie en verbond die met de kennis die hij al bezat op het gebied van de mechanica en martial arts. De integratie van deze kennis ligt ten grondslag aan zijn methode. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij het menselijk functioneren bestuderen en zijn methode verfijnen.

Hij gaf les in Israël en vele landen in Europa en Noord Amerika in de jaren zestig, zeventig en tachtig. In de vroege jaren zeventig leidde hij de eerste docenten op in Tel Aviv, Waaronder mijn docente Mia Segal, gevolgd door twee groepen in de VS ( San Francisco, Californië en een groep in Amhurst , Massachusetts) 

Momenteel zijn er verschillende opleidingen wereldwijd.
Via de overkoepelende organisatie 'Internationale Feldenkrais Federatie' (IFF)
zijn er uitwisselingen, overleg, ontwikkelingen en waardevolle contacten tussen Feldenkrais practitioners 'all over the world'