Lessenserie: Adem

Ademen. Natuurlijk, dus laat het vrij

Welkom bij de vierdelige serie van Bewust Bewegen

Vanaf je geboorte adem al. Dat maakt het leuk en lastig tegelijk, want we zijn in de loop der jaren een ster geworden in het beperken van onze adem en ademruimte. We willen onze adem controleren, sturen en vooral richting geven. Daarmee beperken we onze ademvrijheid en we hebben daarvan pas last als er klachten komen.

Hoe zijn de lessen opgebouwd?

Deze serie is opgebouwd uit vier lessen en bestaan uit audio's met inleidende tekst en soms wat foto's. Omdat het audio's zijn, hoef je alleen maar te luisteren, te doen en te waar te nemen. In deze lessenserie ga je vooral aan de gang met het observeren, zonder te beïnvloeden.


Wat gaan we doen?

  • Les 1: Hoe adem je in verschillende houdingen en bewegingen
  • Les 2: Laat je adem vrij stromen, door de krachtige omarming van jezelf
  • Les 3: Ademruimtes verkennen en verzachten en/of vergroten
  • Les 4: Adem tussen schouder en heup


Veel plezier en geniet van de dingen die je tegenkomt in je lichaam en wat dit met je doet!

Een perfect mens ademt alsof hij niet ademt.

– Lao Tse

Les 1: Hoe adem je in verschillende houdingen en bewegingen

In deze eerste les gaan we op ontdekking hoe onze adem in verschillende houdingen onze bewegingen beïnvloed. Hoe wij onze beweging kunnen aanpassen aan de adem en wanneer bewegingen worden tegengewerkt of juist ondersteund als ze luisteren naar de adem. Bovenal ga je merken of jij in staat bent om je adem waar te nemen zonder hem te willen sturen. Alleen maar observeren. Dat kan een hele klus zijn, dus neem de tijd om hier ook overdag eens bij stil te staan. Gewoon even checken of het lukt, of niet.

Klik hier om de les te downloaden >

Na afloop van de eerste les

Ik ben benieuwd hoe je de les hebt ervaren. Kon je de mogelijkheden en variaties die je ademt heeft, afhankelijk van verschillende houdingen en bewegingen ontdekken? En de bewegingen aanpassen aan het ademritme? Of pas jij de beweging aan je ademritme aan? Lukte het je om je adem waar te nemen, zonder oordeel en zonder er iets aan te (willen) veranderen? Blijf kiezen wat voor jou de meeste vrijheid geeft aan je adem. En als het erg lastig was, doe dan eerst deze les nogmaals, alvorens verder te gaan. Het is een leerproces, geen oefening. Het doet veel meer met jou dan alleen adem en spieren... Ook je ingewanden spelen een rol mee, je hormonen en polsslag... kortom het is een serie om met aandacht en respect voor jezelf te volgen. Alles op zijn tijd.

Les 2: Laat je adem vrij stromen, door de krachtige omarming van jezelf

Deze les gaat over ademen in een krachtige omarming met jezelf en hoe je daarin zacht en toegankelijk mag zijn voor jezelf. Ademen krijgt een andere dimensie, een andere plek, een andere beleving of misschien wel een andere richting. Wat doet het met jou? Hoe beleef jij jezelf voor én na de les? Zorg wel voor een warme ruimte en mocht je halverwege in slaap vallen, dan volg je de les gewoon later nog eens.

Klik hier om de les te downloaden >

Na afloop van de tweede les

Kon je ontdekken of je adem vast zit aan beweging of juist losgekoppeld is van beweging? En hoeveel deed deze les met jou, als mens? Hoe voelde het om jezelf te knuffelen, te omarmen. En daarbij ruimte en vrijheid te beleven. Hoe reageerde jouw adembeweging en beleving hierop? Vragen en nog eens vragen... blijf zacht, geniet en ga pas verder als je daar klaar voor bent.

Les 3: Ademruimtes verkennen en verzachten en/of vergroten

Ademen, waar zit de ademruimte eigenlijk? De lucht blijft in onze longen in ons borstgebied (zie afbeelding). Toch vinden we het heel normaal dat onze buik meebeweegt op de adembeweging. Hoe zit dat nou eigenlijk van binnen? In deze les maak je kennis met de ademruimte. Een zachte les, dus zorg ervoor dat je het warm genoeg hebt. Pak een extra trui, vest of een dekentje bij de hand. En laat het vervolgens zacht, liefdevol en vanzelf gebeuren.

Klik hier om de les te downloaden >

Na afloop van de derde les

Hoe was het om te spelen met de ademruimte? Is er iets veranderd in hoe jij nu "kijkt" naar ademen. Naar jouw eigen ademritme en de adembeweging? Ik stel voor dat je vóórdat je doorgaat met de laatste les, eerste de extra variatie op deze les doet. Waarom?

Cadeautje van mij voor jou: variatie op les 3

Juist in deze tijd van virusinfecties en ademproblemen is ademen nog belangrijker dan ooit. Deze les draagt bij in het herstellen van longproblemen. Het zet de doorbloeding van je longweefsel aan, dat zorgt voor herstel van longweefsel, een betere uitwisseling van O2 en CO2 en flexibiliteit van de longvliezen die verbonden zijn met de vliezen in borstholte en hart en met het buikvlies. Een verbetering van de functie van het middenrif dat daardoor ook de bovenste ingewanden van de buik beïnvloed.


Kortom: deze les is een medicijn voor jezelf. Gun jezelf de tijd om hem regelmatig te doen en bemerk zelf de impact op jouw bewegen, ademen en functioneren.

Klik hier om de les te downloaden >

Les 4: Adem tussen schouder en heup

In deze laatste les ga je op ontdekking hoe de adembeweging vrij door je heen kan gaan. Hoe vrij jij de adem kan laten zijn om in driedimensionale richting zijn weg te vinden. Hoe de beweging van je been invloed heeft op de adem. Kan je de bewustwording van de ademruimtes meenemen in deze les?

Klik hier om de les te downloaden >

Na afloop van de vierde les, hoe nu verder?

De serie zit erop! Ben je meer te weten gekomen over hoe jij met jezelf omgaat... Over hoe jouw adembeweging, ademritme en ademruimte allemaal verband houden met elkaar en geen controle of sturing nodig hebben vanuit je hoofd?


Ik hoop dat je de tijd hebt kunnen nemen om de bewegingen met aandacht te volgen en het daarbij lukte om elke keer weer nieuwsgierig en met een open mind te volgen wat je deed.


De kracht van herhaling

Deze serie blijft voor jou beschikbaar en in tijden van stress en onzekerheid, van verdriet en pijn is het een essentieel onderdeel in de weg naar innerlijke rust, herstel en vrede met jezelf. Zodra je de lessen nogmaals luistert, kan je dit dan doen met de kracht van de glimlach erbij? Een glimlach voor jezelf. Een glimlach die tegen jou zegt: "Ik zie je en ik ben blij met jou". Over hoe de effecten hiervan in je lijf werken, kan je lezen in mijn blog.

Blog: Wat is energie?

Volg een individuele les met korting

Speciaal voor deze bijzondere tijd wil ik je helpen en tools geven om onder andere je adem écht vrij te laten. Omdat je deze lessenserie hebt gevolgd, geef ik je een eenmalige korting van 25% op een individuele online les specifiek, gericht op jouw persoonlijke situatie, klachten en wensen. Je mag hiervoor contact met mij opnemen.

Extra: de kracht van de glimlach =)

Wat maakt een lach voor verschil in de beleving, de zachtheid en de openheid? In de aandacht en vrijheid van de samenwerkende delen? Maar vooral in het effect dat je telkens tussendoor waarneemt als je even rust... Neem wederom de tijd om de serie te ontdekken, met glimlach. Ik ben benieuwd op welke manier jij het verschil merkt.

Wil je vaker thuis lessen volgen?

Vond je dit leuk en zou je dit meer willen doen? Wekelijks geef ik live groepslessen die je online bij kunt wonen of ontvang elke week een audio-opname (replay) van de les in je mailbox, om het in je eigen tijd thuis te volgen. In de lessen behandel ik diverse thema's, allemaal gericht op het bewegen.

Meld je aan
Tijdens mijn individuele en (online) groepslessen bewegen we door de Feldenkrais Methode met aandacht (Awareness Through Movement) of word je bewogen (Functionele Integratie).
Share by: