Homepage » Rugklachten, tip 3

Rugklachten, tip 3

Vaak vinden mensen met rugklachten dat hun onderrug als een soort balk onderin de rug zit en hun benen daar onder staan. Dit beeld klopt echter niet met de werkelijkheid. 
Alle wervels zijn met elkaar verbonden, als een lange ketting. Letterlijk van kop tot staart. Je heiligbeen en stuitje zijn ook wervels, al zijn ze aan elkaar gegroeid en een onderdeel van zowel je bekken als je wervelkolom. (denk maar aan les 1)

Aan de zijkant van je bekken zitten de kommen van je heupen. Je bovenbenen komen van opzij met de heupkop in de heupkom van het bekken. Anders gezegd… de benen zitten naast je bekken, ofwel je bekken zit tussen je bovenbenen in.

 

Hoe helpt dit je in praktijk?
Ga staan op je voeten en volg met je aandacht je benen vanuit de voeten naar omhoog. Realiseer dat je benen naast je bekken eindigen. De kop komt immers van opzij in de kom van het bekken. En je bekken hangt dus tussen je benen in.

Stel je nu voor dat er een lamp vanaf je kruin door je wervelkolom heen schijnt richting je voeten. Laat je aandacht langs die lichtbundel naar beneden glijden. Helemaal vanaf je kruin tot aan je stuitje en dan verder door tot tussen je voeten op de grond. Waar komt die dan uit?

Je hebt nu drie lijnen, twee vanaf je voeten naar omhoog en eentje vanaf je kruin naar beneden. Deze drie lijnen hebben een overlapgebied…
Realiseer je hoe de kracht van de middelste lijn naar beneden is gericht… laat die goed zakken, terwijl je kruin hoog blijft. En hoe de twee lijnen van je benen omhoog gericht zijn… voel die opwaartse kracht. En dat tegelijkertijd…

 

Waarom?? Omdat je hierdoor ruimte geeft aan je onderste wervels, net boven je heiligbeen en het rust geeft in de spieren van je onderrug en heupen. Denk hier maar eens aan als je staat. In de rij bij de kassa, tijdens het koken of gewoon zomaar en ervaar wat het doet. Succes.