Homepage » meer info » artikel Montferland Nieuws 2019

'Feldenkrais' helpt bij pijnklachten en problemen van het bewegingsapparaat

'Feldenkrais' helpt bij pijnklachten en problemen bewegingsapparaat

di 22 okt 2019, 9:46  Een kijkje in het eigen lijf

Door Joke Burink


ZEDDAM – Wekelijks komt een groep enthousiastelingen samen in het Dorpshuis van Zeddam voor de Feldenkraislessen van Inge Neijenhuis. Voor de een is de les een weldaad voor het lichaam, voor de ander pure ontspanning. Toch is de Feldenkraismethode nog redelijk onbekend.

Toen Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) een zware knieblessure kreeg, ging hij zijn eigen bewegingen onderzoeken. Dit was het startpunt van de bewegingsmethode die hij gedurende zijn leven ontwikkelde.
De Feldenkraismethode gaat uit van de eenheid tussen lichaam en geest, en baseert zich op de mogelijke bewegingen vanuit het skelet, en de bewustwording daarvan. De methode kent specialisaties gericht op baby's en kinderen, ouderen, botversterking en slapen. Beroepsmatig wordt de methode vaak toegepast
bij sporters, acteurs, dansers en musici. In Nederland is de methode vrij onbekend en zijn er nog maar 64 praktijkdocenten aangesloten bij de Nederlandse Feldenkrais Vereniging.
Eén van hen is Inge Neijenhuis uit Doetinchem.

Inge Neijenhuis begon in 1992 als oefentherapeute Cesar, maar werkt al vanaf 1995 met de Feldenkraismethode. Wekelijks geeft ze algemene groepslessen in Doetinchem, Zeddam, Beek en Didam.
Ze licht toe: "Deze lessen zijn geschikt voor iedereen die interesse heeft om in het eigen lijf te kijken. Het totale lichaam wordt in beweging gezet. Ik zeg altijd: We gaan tot op het bot!"
Daarnaast geeft Neijenhuis ook privélessen, workshops en andere cursussen. Zo vindt er binnenkort een workshop plaats over 'adem' en komt er een cursus van één dag over 'voeten'.
De cursus 'voet-heup-rug' van zes lessen, is er één die Inge met regelmaat geeft. Ze zegt daarover: "Het is een laagdrempelige cursus in groepsverband waar iedereen aan kan meedoen. Mensen leren hoe de voet, heup en rug elkaar beïnvloeden. Ze gaan die bewegingsrelatie ervaren en leren intensief hoe ze hiermee kunnen omgaan. Het is mooi om te zien hoe dat na een paar lessen al positieve veranderingen geeft!"

Dat de Feldenkraismethode een positief effect heeft, wordt bevestigd door een aantal dames van de groepslessen op donderdagochtend in Zeddam. Marije bijvoorbeeld, had als kind al veel lichamelijke klachten. Ze probeerde van alles om de pijn aan haar rug, schouder en nek te bestrijden. Marije: "Toen ik zestien jaar geleden een advertentie zag van de Feldenkraislessen, zei ik: dat is het laatste wat ik nog probeer. Ik moet zeggen dat de oefeningen en de hulp die Inge geeft, een weldaad voor het lijf is, ik zou de lessen niet meer kunnen missen!" Ook deelneemster Trees heeft baat bij de lessen. Ze vertelt: "Ik ging 25 jaar lang wekelijks naar de fysiotherapeut om mijn schouders, nek en onderrug los te laten maken. Dat is nu niet meer nodig, want de lessen hier hebben zo'n goed effect op mijn lijf. Inge ziet waar de blokkades zijn en wat je nodig hebt."
Neijenhuis: "De Feldenkraismethode is net een ontdekkingsreis door jezelf. Mensen komen met pijnklachten en hebben vaak al veel geprobeerd om eraf te komen. Of ze hebben blijvende schade na een operatie en willen hier beter mee kunnen omgaan. Om beter grip te krijgen op het bewegen, is het nodig dat iemand zich bewust wordt, hoe hij beweegt. Vanuit die ervaring kan men de beweging anders coördineren en daardoor de bewegingsfunctie verbeteren."
Neijenhuis heeft veel plezier in het geven van de lessen. Volgens cursist Toos geeft de liefdevolle benadering, het meevoelen en de fijne intonatie van haar docente, haar het gevoel dat ze mag zijn wie ze is. "Ik kom hier iedere week weer ontspannen vandaan, ik zou het iedereen gunnen."

Voor meer informatie zie de website: www.bewust-bewegen.com.