Homepage » agenda » workshops » Het geheim van je oor, deel 1

Het geheim van je oor, deel 1
De voorbereiding


Voor wie het prettiger vindt om te lezen en in eigen tempo deze les te doen... 
Om het geheim van je oor te ervaren is het goed om je te realiseren dat het een ontwikkeling is die voor iedereen verschillend is. Het is een proces dat beweging en verandering in gang zet. Een bewust-wording-proces, een bewegingsontwikkeling. Alle delen van jou komen in beweging. Je botten, je spieren, je banden, maar ook de vliezen om je botten en spieren, organen, hart en longen…
Elke cel wil reageren op wat jij doet. Dit vraagt om een persoonlijk proces dat voor iedereen uniek is.

Dus doe deze lessen met respect voor jezelf. Liefdevol, zacht en met aandacht.
Begin liggend op je rug met je benen gebogen en je voeten stevig op de grond (of op de matras, want het mag ook gewoon in bed). Of begin zittend voorop de stoel, los van de rugleuning met je voeten stevig op de grond (zittend is iets zwaarder voor je schouders en armen)

Verkennen
Breng je handen naar je oorschelp en ervaar hoe het is om je oorschelpen aan te raken. Ervaar de randjes, richels, vlakken. De voorkant, de zijrand, maar ook de achterkant. Hoe beleef je die aanraking? Is het normaal of voor jou juist heel vreemd. Gevoelig, hard of juist flexibel en buigzaam. Neem de tijd om je oorschelp volledig te verkennen.
Dit is het begin… en dit ga je zo veranderen… Dus beleef eerst goed wat er nu is…

Gun dan je armen een moment rust en beleef wat je hebt gedaan. Wat is het effect in jou, als je “alleen nog maar” je oorschelp hebt verkent. 

Dan gaan we een stap verder.
Breng je handen weer naar je oren en pak nu de oorlel aan beide kanten zachtjes vast. Trek dan beide oorlellen iets uit elkaar, dus van je hoofd af. Doe dit een aantal keren, zacht en met aandacht. Ervaar wat er gebeurt richting je kaak en kin. En wat je ervaart richting je wangen? Zou nu je hele oorschelp meebewegen?
Trek dan zachtjes je oorlel in allerlei richtingen en ervaar of dit met gemak en pijnvrij kan. Als dit al gevoelig is, ga dan niet verder. Herhaal alleen dit een tijdje, totdat je vrij en eenvoudig je oorlellen kan bewegen.

Waarom jezelf de tijd hiervoor geven?
Realiseer je dat je gehoorgang vanaf je oorschelp naar binnen loopt. In je gehoorgang zit ook zacht weefsel dat reageert op de beweging van je oorschelp. Mocht dit gevoelig zijn, geef het dan de tijd om vrijer en beweeglijker te worden. Dit kan je niet dwingen, dus herhaal de bovenstaande beweging door de dag heen een aantal keren, tot je merkt dat je jouw oorlel vrij alle kanten op kan bewegen zonder pijn of gevoeligheid in je gehoorgang.

Luchtstroom
Trek dan zachtjes de oorlellen iets uit elkaar en houdt ze daar. Ervaar hoe er iets verandert is in de omgeving van je oor. Laat ze weer los. Je armen weer omlaag.
Ga nu met je aandacht naar de luchtstroom die je neus in en uit gaat. Beleef die beweging in je neus. Voorin, langs je neusvleugels, maar ook achterin je neus, misschien zelfs achterin je keelruimte.
Zoals je waarschijnlijk wel weet is er een verbinding tussen keel-neus-oor.

Blijf nu met je aandacht bij die luchtstroom, pak opnieuw je oorlellen vast en trek zachtjes je oorlellen iets opzij en houd ze daar! Hoe beleef je nu de luchtstroom? Laat na een paar adembewegingen de oorlellen weer vrij. Doe dit voor jezelf een aantal keren en ervaar wat de impact van de rek via je oorlellen is op de luchtstroom-beleving door je hoofd. Neem dan weer rust en ervaar wat het effect in jou is.

Herhaal dit de komende dagen voor jezelf een aantal keren en merk hoeveel dit doet met je oren, je hoofd maar ook met jou.
Geniet van het proces en alle veranderingen. 

Voelt het goed genoeg, doe dan mee met de vervolg lessen en ervaar wat een groot verschil jij kan maken voor jezelf.