Homepage » agenda » workshops » Het geheim van je oor, deel 2

Het geheim van je oor, deel 2

Gun jezelf de tijd die jij nodig hebt, en ervaar wat het met je doet als je op deze manier meer ruimte, rust en zachtheid creëert in je eigen hoofd.
Ruimte in je hoofd, voor jezelf, door jezelf, voor de luchtstroom… een helder hoofd.En je hebt het altijd bij je.
Wat een cadeau voor jezelf.

Het is goed om eerst deel 1 te herhalen en daarna hieronder verder te gaan.

Elastiek
Pak beide oorlellen vast en trek ze zachtjes opzij. Ervaar dat je gehoorgang naar binnen toe meedoet. Maak dan een (denkbeeldige) verbinding tussen je linker oorlel, via de linker gehoorgang, naar je rechter gehoorgang en je rechter oorlel. Een soort elastiek dat zachtjes op rek kan komen en weer ontspant. Stel je dit eens voor als je een aantal keren je oorlellen opzij trekt. Mag het elastiek overal zachtjes meegeven? Rust uit en ervaar wat het effect is in jou.

Pak dan opnieuw je oorschelp vast maar nu aan de bovenkant van de schelp. Trek nu hier je oorschelp zachtjes van je hoofd af naar opzij. Hoe reageert de huid van je slapen en rond je ogen? En doet dit ook iets richting je kaken en kin? Je wenkbrauwen en voorhoofd?
Stel je dan voor hoe er ook hier een (denkbeeldig) elastiek door je hoofd heen gaat, van je linkeroorschelp naar de rechteroorschelp. Trek zachtjes dit elastiek op rek. Hoe beleef je hier het effect van het “elastiek”, de bewegingslijn, door je hoofd heen? Neem dan weer rust.
En als het genoeg is voor het moment, laat het dan hierbij en ga een volgende keer weer verder. Alles op je eigen unieke tempo.

Elastiek en luchtstroom
Pak opnieuw je oorschelp bovenaan (hoog), trek ze iets opzij en houdt ze daar. Ervaar de rek op het elastiek en ga met je aandacht weer naar de luchtstroom door je neus. Hoe beleef je die nu? Pak dan weer eens je oorlellen (laag) vast en breng daar weer het elastiek op rek, volg de luchtstroom… hoe beleef je dit?
Doe dit eens een paar keer afwisselend hoog en laag en beleef het verschil. En rust dan weer goed uit. Ervaar wat er gebeurt in jezelf.

Uitleg
Waarom is het zo belangrijk dit verschil te beleven en bewust te ervaren?
Er zijn velen redenen die te ver voeren om hier allemaal uit te leggen, maar één van de redenen is; omdat de lijn, het elastiek, op een bepaalde hoogte door de plek gaat waar ons hoofd in verbinding staat met onze eerste nekwervel. Daar waar vele problemen in ons bewegingen vandaan komen. Hoe zit dat dan...

Uitleg over verbinding tussen schedel en eerste halswervel, een stukje anatomie

Mocht er nou een bewegingsprobleem zijn in nek, hoofd, kaak, tussen de schouders… of zelfs verder op in het lichaam… Dan vind je daarvan vaak een verandering rond de beweeglijkheid van de eerste wervel. Omdat deze wervel zo’n belangrijke functie heeft in ons bewegingspatroon, zit hij diep verborgen in onze nek. Van buitenaf kom je er bijna niet bij. Echter van binnenuit des te beter.

De theorie nu in praktijk
Pak weer eens je oorlellen vast en trek zachtjes het elastiek ertussen op rek. Houdt dit op rek en kijk nu eens met je ogen dicht een aantal keren langzaam naar boven en naar beneden. Wat voor invloed heeft dit op het elastiek? Laat dan weer zachtjes alles los. RUST.

Pak dan je oorschelp hoog vast, dus aan de bovenkant. Breng ook hier weer het elastiek op rek en houdt het zo. Kijk nu weer met je ogen dicht een aantal keren naar boven en naar beneden. Hoe ervaar je dit?
RUST.

Pak dan je oorschelp eens halverwege vast. Dus niet hoog, niet laag, maar ergens ertussenin.
Maak ook hier een lijn en houdt die op lengte. Kijk nu eens met je ogen dicht omhoog en naar beneden…
Wat is het effect nu op de lijn?

Wissel dan eens af. Een paar keer een hoge lijn, dus je oorschelp bovenaan vastpakken, een paar keer een lage lijn, dus je oorlellen vastpakken, en een paar keer halverwege je oren. Wat is het effect van je oogbeweging op de lijn die je maakt tussen je oren? Begint er al een logica te ontstaan tussen de lijnen en de beweging van je ogen? Worden de lijnen al meer concreet? Meer “echt”?

Jouw unieke lijn
Je ogen kunnen dus blijkbaar de lijn laten bewegen, als een soort as waar jij omheen beweegt. Jouw voorkant, achterkant, onderkant, bovenkant beweegt ten opzichte van de lijn zodra je ogen bewegen. En die beweging rond de lijn gaat bij een hoge lijn anders dan bij een lage lijn.

Stel je voor… je hebt nu je oren op drie verschillende hoogtes vast gepakt. Dus drie lijnen ervaren, hoog, laag en midden. Maar je kan natuurlijk op elke millimeter je oren hoger of lager vastpakken. Ga nu eens op zoek naar jouw middenlijn. Dat houdt in dat de oogbeweging naar boven en naar beneden hetzelfde draait om de as heen. Dus naar boven kijken met je ogen dicht draait net zo om de lijn heen als wanneer je naar beneden kijkt. Dit is jouw unieke middenlijn. Ervaar waar je nu je oorschelp vast hebt… Dit is voor iedereen anders. Neem de tijd om deze middenlijn goed te ervaren. DIT is precies de lijn die de verbinding tussen schedel en eerste wervel zachter, vrijer en eenvoudiger maakt.

Neem rust.
Gun jezelf de tijd om dit te laten doorwerken, verwerken en integreren in je hele bewegen. Ervaar ook wat er inmiddels allemaal in verandering is gebracht en is waar te nemen in je borstgebied, buik en onderrug. Kom eens staan en ervaar hoe je op je voeten staat… Verken je lijf en ontdek het effect.

Denkbeeldige lijn of realiteit?
Die denkbeeldige lijn, dat elastiek… die is wel degelijk echt.
Kan je hier een heel hoofd in zien? Met een beetje fantasie.
En de verbindingslijn tussen de beide oren?

De lijn:
Oorschelp, gehoorgang, via het middenoor en de buis van Eustachius… naar je andere oor. Een ruimte-verbinding. En die ruimte is geheel bekleed met zacht weefsel, dat reageert op bewegingen die jij maakt met 'het denkbeeldige elastiek'. Wil je nog dieper begrijpen wat er gebeurt?
Herinner je het blog over alles is energie? Zacht weefsel bestaat uit een verzameling cellen. De functie van de cel bepaald tot welk weefsel hij hoort. In die cellen zit water. Om de cellen heen zit water. Kortom, de lijn, het elastiek, bestaat uit cellen in water. Kan je me nog volgen?
Lees anders voor jezelf nog eens het blog 'alles is energie

Met dit alles in je achterhoofd…
Pak weer eens je oren vast en verken nog eens de lijnen op verschillende hoogtes en ervaar wat er gebeurt. Herhaal de beweging met je ogen (omhoog en omlaag) op verschillende hoogte. Hoe ervaar je dit nu? 
Houdt een willekeurige lijn op rek en ervaar de luchtstroom door je neus. Hoe beleef je dit nu? Neem rust.

Tot slot
Speel met de hoogte van de lijnen, het omhoog en omlaag kijken met je ogen dicht en het ervaren van de luchtstroom. Maak het jezelf eigen en laat al “het zachte weefsel tussen je oren” wennen aan deze bewegingen. Gun jezelf de tijd die jij nodig hebt, en ervaar wat het met je doet als je op deze manier meer ruimte, rust en zachtheid creëert in je eigen hoofd.
Ruimte in je hoofd, voor jezelf, door jezelf, voor de luchtstroom… een helder hoofd.
Wat een cadeau voor jezelf.